Afrykańczyk

                                               Afrykańczyk

Składniki na ciasto makowe:
15 dag margaryny
8 jajek
20 dag cukru pudru
10 dag miodu płynnego
1 łyżeczka kakao
30 dag maku
4 płaskie łyżki mąki
1 łyżeczka sody

Składniki na placek biały:
6 białek
1 szklanka cukru kryształu
½ szklanki mąki
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę jabłkowa:
1 kg jabłek
2 galaretki
1 łyżka masła

Składniki na krem:
6 żółtek
½ l mleka
5 łyżek cukru kryształy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 ½ kostki masła
1 cukier waniliowy

Wykonanie ciasta makowego:
Białka ubijamy na sztywną pianę. W osobnej misce margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, miód, sodę oraz sparzony i zmielony mak.
Na końcu dodajemy piane z białek i mieszamy drewniana łyżka. Pieczemy 2 placki w 180 stopniach przez około 20 minut.

Wykonanie ciasta białego:
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia
i ocet.
Gdy dobrze wymieszamy, to pieczemy jeden placek w 190 stopniach przez 20 minut.

Wykonanie masy jabłkowej:
Jabłka obieramy,  musimy zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  W garnku lub wysokiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka i poddusić pod przykryciem. Po jakimś czasie dodajemy suche galaretki, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić bez przykrycia.

Wykonanie kremu:
Żółtka z mąką pszenną i ziemniaczaną roztrzepać w odrobinie mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo połączyć z roztrzepanymi żółtkami
i ciągle mieszając- ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.

Składanie ciasta:
Ciasto makowe – kem – placek biały – masa jabłkowa – krem – ciasto makowe – polewa.

PENTAX DIGITAL CAMERA

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

8 odpowiedzi na „Afrykańczyk

  1. ~Kasia Donarska pisze:

    Świetny placek, na pewno upiekę. Może i zajmie mi sporo czasu, ale wygląda świetnie i pewnie tak samo smakuje!
    Pozdrawiam. :)

  2. ~Natalia Żygłowicz pisze:

    Wygląda pysznie! :) Mniami

  3. Takie pyszności, a ja dwie lewe ręce do pieczenia mam :(

  4. ~Pozytywizja pisze:

    Bardzo fajne to ciasto :)
    Ojej a ja taka głodna, a obiad dochodzi :D

  5. Jakie fantastyczne ciasto! Prezentuje się świetnie, pracochłonne, ale efekt końcowy jest wspaniały :)

  6. Świetny ! Wygląda naprawdę smakowicie :)

  7. ~marcela pisze:

    ŁAŁ! Ale się napracowałaś! Wygląda bajecznie!

  8. ~ToZnowuJa pisze:

    Ciasto na którego wykonanie potrzeba sporo czasu. Efekt końcowy jednak bardzo zadowalający ;) Chętnie spróbowałbym takiego wypieku ;) Uwielbiam ciasta z jabłkami. Po nazwie sądziłem, że będzie to ciasto w stylu murzynka a tu taka niespodzianka ;) Gratuluję!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>